Piramidele Mayase

postat la data de 26.01.2016

Vali Vijelie

                 Si uite asa am inceput vacanta noastra, La Piramidele Mayase!

                Majoritatea Piramidelor Mayase pot fi gasite in  peninsula Yucatan  insa si in alte tari din America Centrala, cum ar fi Guatemala, Bezil, Honduras si El Salvador. Din dorinta de a fi cat mai organizati si de a vizita cat mai multe locuri din Mexic, am apelat si la serviciile unui ghid turistic. Acesta ne-a propus sa mergem pentru inceput la Piramidele Mayase din Yucatan. Tot drumul ne-a povestit despre Mayasi si cultura lor, copii mei au fost cei care au tradus. Recunosc, nu mai vazusem pana atunci Mayasi si  nici nu stiam cum arata. Ghidul mi-a aratat o poza si mi-a explicat cum pot fi recunoscuti. Mayasii au o pata neagra pe spate, acesta fiind un semn din nastere. Atat de tare mi-a starnit curiozitatea incat l-am rugat sa ne duca si pe noi sa vedem Mayasii, desi nu era prevazut in programul ghidului, dar aceasta este o alta poveste, pe care o voi scrie in una din zilele urmatoare.

                Am ramas placut  impresionat de Piramidele Mayase, cat si de forma lor simetrica. Piramidele Mayase nu erau folosite pentru morminte monumentale, ci  erau construite pentru sacrificii rituale, diverse ceremonii sacre  din timpul anului si astfel incat cei care sunt in varf, sa poata comunica foarte usor cu cei care se afla la baza piramidei. Ghidul ne-a aratat Piramida El Castilio, care este cunoscuta sub numele de Templul Sarpelui si are 365 de trepte( de unde au tras si cercetatorii concluzia ca aceasta piramida are acelasi numar ca si zilele unui calendar). Pe aceasta piramida sunt construiti serpi din piatra, care coboara din zona superioara pana la baza acesteia. Ni s-a spus ca in timpul echinoctiului de primavara si de toamna, se formeaza umbre asemanatoare serpilor, care iti dau impresia ca se tarasc de-a lungul treptelor, pana pe pamant si conform profetiei lor, Marele Sarpe trebuia sa se ridice din pamant si sa aduca sfarsitul lumii, pe data de 22 decembrie 2012.

                Desi se spune ca au fost cei mai inteligenti oameni, eu ma bucur foarte tare ca nu s-a implinit profetia si cred ca toata lumea este deacord cu mine. Mi-au placut enorm de mult piramidele si privelistea, dar dragii mei Mayasi, nu pot sa nu le spun cititorilor si fanilor mei, cat de fericit sunt ca  ati gresit in legatura cu sfarsitul lumii.

                Cine isi doreste acest sfarsit? Cand viata e frumoasa si merita traita!